Sapa

 

 

Sapa

Sapa er byen hvor du kan trekke i bjergene og samtidig nyde den spektakulære udsigt over risterrasserne. Du kan også møde stammefolket H’Mong, der bor i flere af de små bjerglandsbyer.Vores forventninger til området, var derfor helt i top.

Turen starter dog lidt skævt, da det viser sig, at vores på forhånd bookede Hotel, var gået konkurs ugen forinden.

 Skiltet fra det der skulle have været vores hotel.

Heldigvis er der kommet ny ejer, og efter en lidt længere korrespondance, lykkes det den nye ejer, at få vores betaling fra den gamle ejer. Den nye ejer havde dog tydeligvis ikke forventes tidlige morgengæster, og det værelse vi får, er alt andet end rent. Dette var helt sikkert en af de gange, hvor vi måtte lukke øjnene, og tænke ”det er kun én nat”. Næste morgen fandt vi dog også prompte et ny sted, og heldigvis et, der virkede helt overdådigt, i sammenligning med det første.

 

En kedelig udvikling

Sapa er ualmindelig turistet. Vi ankom i weekenden, hvilket vi klart vil anbefale andre ikke at gøre. Byen var ét stort trafikkaos, og bilerne kunne hverken komme frem eller tilbage. Områdets mange turister, er selvfølgelig en pengemagnet uden lige, hvilket desværre ikke har gjort noget godt for oplevelsen. Der er intet autentisk tilbage, og udsigten til penge, har ydermere fået det værste frem, i en del af befolkningen. Når du går  i byen, bliver der nemlig gjort tilnærmelser fra både højre og venstre af tiggende børn. I kulissen står mødrene, og udstikker klare ordre til børnene om, hvor og hvordan de skal gøre tilnærmelser. Mødrene skyr desværre ingen midler, så små børn, får spændt endnu mindre børn på ryggen, for hvem kan modstå et syn som dette? Usmageligt er hvad det er, og af samme grund har vi valgt ikke at tage billeder af denne del.

Det er selvfølgelig vigtigt at huske på, at selvom  denne del af H’Mong befolkningen er en meget synlig del, så udgør de blot en del, af denne befolkningsgruppe. Den anden del er almindelige forretningsdrivende med salg af grøntsager, alverdens former for håndarbejde og guidede ture både i bjergene og i egen landsby.

 

Oplevelser i Sapa

En trekking tur mellem risterasserne er selvfløgelig et must! Nok er Sapa blevet til et kommercielt foretagende, men udsigten er stadig den samme- og den er flot! Inden vores ankomst havde vi en forestilling om, at vi ville booke en lokal guide. På Cat Ba, mødte vi dog en anden backpacker, der fortalte at han havde lavet et trek på egen hånd, og at det var gået uden problemer. Vi have slet ikke overvejet at det kunne vaere en mulighed, men den ide var hurtigt solgt til os 😊

 

En af de mange smukke udsigter fra vores trek

Trekking på egen hånd i Sapa, er det overhovedet tilladt?

Som med alt andet i Veitnam, saa er der ikke rigtig nogen regler. Så selvfølgelig, må du gerne gerne trekke på egen hånd (med undtagelse af bjerget Fansipan). Du vil møde en masse fra H’Mong folket, som gerne vil sælge en guidet tur til dig, men du kan sagtens pænt afslå, og blot gå videre.

 

Hvordan gør man?

Find et kort over området, eller brug en app fx Maps me. Følg hovedvejen ud af byen, i retningen mod bjergene. Efter et par kilometer møder du et billetkontor (hvilket ærlig talt er noget fis. Det ville give bedre mening, hvis der skulle betales entre på Christiania, end her. De gør det blot fordi de kan, og pt. er vi ved at være trætte af at fungere som hæveautomater), og herfra følger du blot vejen ned. Du kan gå langs den ”rigtige” vej, eller du kan bevæge dig væk fra vejen, og ind på en af de mange små stier. Når du når bunden, kommer du til landsbyen Lao Chai. Her er der rig mulighed for at sove på et af de mange homestays. Men hvis du forventer at få en autentisk oplevelse af, hvordan et stammeflok lever, så blive du slemt skuffet. Du kan betale med Visa, bruge wifi og se kabel-tv. Synet af en stor Audi, kom heller ikke bagpå os, efter vi havde set det første af byen.

Tilgengæld vil en overnatning gøre, at dine ben også er friske dagen efter. Vi gik tilbage samme dag, og da vi ikke ønskede at gå samme vej, gik vi tilbage ad modsatte bjerg. Da vi endelig nåede toppen, viste det sig dog, at vi skulle hele vejen ned igen, for at krydse den lille flod, der deler de to bjerge. Da vi havde krydset floden, skulle vi hele vejen op igen og det blev ærlig talt, lidt for meget af det gode. Vi endte nemlig med en tur på 26 km, hvilket når det indeholder hele to stejle trek op og ned, kræver en ret god form!

En helt anden mulighed er også, slet ikke at gå helt ned til byen, men blot bevæge dig rundt på stierne på bjerget. Disse løber nemlig igennem risterrasserne, og det er dette syn der gør turen værd! En anden mulighed vi drøftede efterfølgende var, at leje en scooter som du kan køre på hele vejen ned til byen Lao Chai. Gå på opdagelse herfra, og kør samme vej tilbage som du kom. En anden bonus ved dette er også, at det kun var gående der betalte entre. Dem på scooter, drønede bare forbi 😉

Pris: 75.000 Dong for entre pr. Pers.

 

Fra Sapa til Hanoi

Som I nok har kunne fornemme i de andre indlæg, så har vi fået nok af at køre i sovebus. Vi tog derfor en morgen afgang fra Sapa til Hanoi, dog fortsat med bus. Turen varerede cirka 6 timer, så efter ankomsten, var der stadig tid til, at begynde at udforske Hanoi.

Skriv et svar